fredag 11. juni 2010

Konferansen om barnearbeid (oppfølging av deklarasjon 1998)


Plutselig er det fredag, og konferansen er over. Jeg vet ikke hvor dagene er blitt av. En kveld var det middag med de nordiske delegatene på Le Courtile i Rolle, en stilig ramme godt hjulpet av en glimrende festkomitee. Overraskende mange dukket opp, til tross for at det var en god busstur begge veier. Samme dagen hadde vi foredrag av Geir Tunstøl fra Arendal om likestilling, og Lars Johansen, som snakket om barnearbeid. Det ble ikke noe intervju med Halima Yacob, hun var sent ute til konferansen, og ba meg sende spørsmålene på mail. Ikke helt det samme, men tror nok at hun har vært en av hele konferansens mest etterspurte personer. I går demonstrerte domestic workers group, i dag var det Actrav som markerte konferanse for barnearbeid, dvs oppfølging av Declaration 1998. -Der var jeg. Ikke noe nytt, ikke så veldig konstruktivt, kanskje, selv om det var tenkt som en ideeutveksling om hvordan man kan få en endelig slutt på noe ingen egentlig ønsker. Utdannelse og arbeid til foreldrene var vel to av stikkordene, i tillegg til økonomisk støtte, og velfungerende demokrati. I panelet satt personer fra ulike land kjent for barnearbeid, som Indonesia, Namibia, Elfenbenskysten, osv. En av de mest rystende sakene som har kommet opp på konferansen er bomullsplukkende barn i Usbekistan. Jeg våger ikke tenke på alt det andre jeg kan komme til å finne i portokollen over innmeldte saker. Barnearbeidere utgjør en ganske stor prosent av domestic workers, og i tillegg er det mange prostituerte mindreårige. Grusomt å vite at hele 215 mill barn er barnearbeidere, og derav over 115 millioner som faller inn under worst cases. Solskinnshistorier finnes, og Brasil er et av de mest vellykkede eksemplene på hvordan det lar seg gjøre bekjempe barnearbeid gjennom skolegang.


Skulle ha truffet Jan Eastman fra Education International i dag, men fikk det ikke til. Vi åpnet møtet i domestic workers group i dag med å synge. Hadde øvd litt på forhånd, og også sunget for delegatene. Likevel en spesiell opplevelse å synge for en ganske beveget sal. Det gjorde godt, spesielt fordi Mrs. Hamila Jacob ga uttrykk for en god del frustrasjoner i forhold til arbeidsgiverene, i møtet dagen før.


I går kom kjæresten. Genève har vært tropisk siste dagene, men omsider kommer regnet, mens jeg sitter her og skriver. I ettermiddag har vi vært på Manor og handlet. Delikatesseavdelingen var en opplevelse, med en frukt- og grøntavdeling uten sidestykke, for ikke å snakke om pølsene, fiskeavdelingen eller ostedisken. Vi testet fersk fiken, hummus, moden brie, kantarell pølse (nam, nam!) og plommetomater. Nå er det bad og fredagskveld. To hele dager uten planer ligger strak foran oss, og jeg kjenner at det skal bli godt å fordøye alle inntrykkene etter en travel uke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar